Danko Jevtović personalni blog

O Danku

Danko Jevtović, internacionalni član upravnog odbora i savetnik u oblasti korporativnog upravljanja, digitala i finansija. Ova rečenica zvuči dobro, ali iza nje stoji dugačka karijera obeležena promenama. Moj put je vodio od entuzijaste za elektroniku i kompjutere, preko višestrukog preduzetnika, do profesionalnog menadžera i sadašnjeg stručnjaka za upravljanje.

Moj preduzetnički put je počeo na talasu liberalizacije u tadašnjoj Jugoslaviji i revoluciji personalnih kompjutera. Osnovao sam sa 1988. firmu Jugodata koja je uspešno sklapala PC računare, pravila poslovni softver i gradila računarske mreže i informacione sisteme. Od 2001, liberalizacijom tržišta Jugodata je formirala tada najveći maloprodajni lanac prodavnica PC opreme po franšiznom modelu. Od 2010. Jugodata prestaje sa trgovinom računarima i menja fokus na konsalting usluge i investicije, a ja sam još uvek zaposlen u Jugodati.

Internet avantura je počela 1994, kada sam sa partnerima iz Jugodata i Sezam BBS-a osnovao SezamPro, koji je od 1996. počeo sa pružanjem usluge pristupa Internetu, a od 2005. sa širokopojasnom ADSL uslugom. SezamPro je kao najveći nezavisni internet provajder 2009. integrisan sa Neobee.net i Media Works-om –stvarajući novog operatora: Orion telekom. Po spajanju ja sam rukovodio strategijom i regulativom Orion telekom grupe.

Upravljanje Internetom u Srbiji je postala važna tema sa rastom sadržaja na Srpskom jeziku i potrebom da se omogući lakša registracija .yu domena. Reformu nacionalnog internet domena sam, sa grupom zainteresovanih, pokrenuo 2001. “Dankovim papirom“. Nezavisnu, stručnu organizaciju Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), uz saglasnost Srpske internet zajednice smo formirali 2007, a ja sam bio član prvog Upravnog odbora (2007-2009), kada smo i dobili na upravljanje .RS Internet domen najvišeg nivoa. Kasnije sam se vratio u RNIDS na mesto direktora 2013-2017.

Promene u karijeri zahtevaju prepoznavanje prilika, ali prvenstveno znanje da se prilike iskoriste. U godinama tranzicije smo se snalazili, pa sam svoju želju za znanjem o poslovanju ispunio tek 2011, kada sam završio MBA na IEDC Bled School of Management u Sloveniji. Ta škola mi je omogućila da sistematizujem svoja preduzetnička iskustva i postanem profesionalni menadžer.

Kroz rad u RNIDS-u sam se uključio u rad globalne internet zajednice i industrije naziva internet domena. Kao direktor RNIDS-a sam izabran u Upravni odbor Evropskog udruženja nacionalnih registara internet domena CENTR (2015-2019), gde sam obavljao i zaduženje rizničara (treasurer). To je bila moja prva upravljačka funkcija u internacionalnoj organizaciji, a po završetku mandata u RNIDS-u sam se angažovao u upravljanju Internetom. Izabran sam 2018. za člana Multistejkholderske savetničke grupe  (MAG), koja savetuje generalnog sekretara UN o svetskom Forumu o upravljanju Internetom (Internet Governance Forum  – IGF), gde sam predstavljao tehničku zajednicu Srbije i regiona do 2020.

Trenutno sam član Upravnog odbora ICANN-a, kao nezavisni korporativni direktor. ICANN je američka nedobitna korporacija koja u javnom interesu vrši koordinaciju globalnog sistema internet identifikatora – naziva internet domena, IP adresa i identifikatora protokola. Na tu funkciju sam izabran 2018. od strane globalnog nominacionog komiteta, na trogodišnji mandat. Član UO ICANN-a može biti biran na najviše tri uzastopna mandata. Više o organizaciji ICANN-a možete naći ovde, a o mom radu ovde.

Rad u Upravnom odboru ICANN-a mi je pružio priliku da učestvujem u korporativnom upravljanju značajne organizacije u najrazvijenijoj ekonomiji sveta. Smatram da je dobro upravljanje najvažnija poluga za razvoj ekonomija i zemlje i da moje iskustvo i znanje mogu da doprinesu Srbiji i Srpskim kompanijama. Pored praktičnog iskustva u ICANN-u dobio sam priliku da unapredim i svoje formalno obrazovanje. Završio sa INSEAD International Directors Programme i stekao svetski priznat sertifikat za korporativne direktore.  Stekao za i zvanje sertifikovanog direktora Američkog udruženja korporativnih direktora (NACD Directorship Certified™).

Član sam Srpske asocijacije menadžera SAM, Američkog udruženja korporativnih direktora NACD, IEDC Alumni (dobitnik godišnje nagrade 2017), INSEAD Alumni, INSEAD direktorske mreže IDN i UK instituta direktora IoD,

Pored IT-a i Interneta zanimam se za finansije, skijanje, knjige, filmove i serije, putovanja, fotografiju, automobile i crvena vina.

Više podataka o mojoj karijeri možete naći na LinkedIn-u https://www.linkedin.com/in/dankoj/

Možete me kontaktirati na danko@jevtovic.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Povezani članci

Internet

Upravljanje internetom Danko Jevtović Internet, Telecommunications, IT, Investments, Regulator Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar

više »

Danko u medijima

Linkedin profil linkedin.com/in/dankoj ICANN Board – https://www.icann.org/resources/pages/board-of-directors Domen.rs – tekstovi https://www.domen.rs/данко-јевтовић Internet Governance Forum – član MAG-a https://www.intgovforum.org/multilingual/content/jevtović-danko PC Press – post o imenovanju u

više »

About Danko (English)

Danko Jevtović – International Board Member and Advisor in the fields of cyber security, corporate goverance, finance, entrepreneurship, and Internet. My mission is to support

više »

Danko Jevtović

Internet, Telecommunications, IT, Investments, Regulator

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Izdvojene sekcije
Zanimljivosti
Kategorije
Translate »