Danko Jevtović personalni blog

ICANN

ICANN (Internet Corporation for Assigned names and Numbers) je vodeća organizacija u upravljanju Internetom i odgovoran je za rukovođenje globalnom strukturom Interneta, kroz upravljanje sistemom internet identifikatora (IP adresa, naziva domena i brojeva protokola).

ICANN je posebno značajan jer kontroliše sistem naziva domena (DNS), “adresar Interneta”, koji je jedini hijerarhijski sistem na Internetu.

ICANN je globalna organizacija, registrovana kao nedobitna (not-for-profit) korporacija sa sedištem u Kaliforniji, SAD, a pored više stalnih kancelarija najvažniji rad se obavlja na redovnim sastancima ICANN zajednice, tri puta godišnje, tipično na različitim kontinentima.

ICANN je multistejkholderska (višeakterska) organizacija koja donosi pravila za upravljanje sistemom domena (i drugih identifikatora). Ova pravila se donose u procesu saradnje svih zainteresovanih strana, po modelu odozdo-na-gore (bottom-up).

Generički domen najvišeg nivoa (gTLD – generic Top-level domain) – internet domeni vezani za opšte pojmove ili skraćenice, a nazivaju se i globalni internet domeni (kao što su .COM, .ORG, .NET, .EDU, u novije vreme i mnogi drugi…). Nacionalni domen najvišeg nivoa (ccTLD – country code Top-level domain) – internet domen koji je povezan sa određenom državom ili teritorijom. ccTLD se određuje na osnovu međunarodne dvoslovne oznake države, koji prema standardu ISO 3166-2, sadrži slova engleskog alfabeta (kao što je naš . RS domen). Postoje i IDN ccTLD koji sadrže i slova koja ne spadaju u engleski alfabet (kao što je naš ćirilički .СРБ domen).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Povezani članci

Na kojoj adresi stanuje Internet?

Internet je danas sveprisutan. Eksponencijalni rast mreže svih mreža jeste rezultat vizije bezgraničnog povezivanja grupice tehničkih entuzijasta iz Kalifornije i genijalno jednostavnih protokola koji su

više »

Od Interneta do ICANN-a

U početku je bila ideja – ideja povezivanja   Priča počinje hipi šezdesetih godina na univerzitetima Južne Kalifornije. Tri drugara iz srednje škole – Vint

više »
italy

Krug kroz Italiju

Predlog za obilazak Italije – dve sedmice: Predlog za hotele nije dat zbog različitih budžeta, ali obratiti pažnju na mogućnost bezbednog parkiranja (tipično € 15-30

više »

DNS

Pojednostavljeno Internet se na tehničkom nivou sastoji od sistema za prenos saobraćaja (veze i usmeravanje), servisa (sajtovi i druge usluge i sadržaji) i adresnog sistema

više »

Danko Jevtović

Internet, Telecommunications, IT, Investments, Regulator

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Izdvojene sekcije
Zanimljivosti
Kategorije
Translate »