ICANN (Internet Corporation for Assigned names and Numbers) je vodeća organizacija u upravljanju Internetom i odgovoran je za rukovođenje globalnom strukturom Interneta, kroz upravljanje sistemom internet identifikatora (IP adresa, naziva domena i brojeva protokola).

ICANN je posebno značajan jer kontroliše sistem naziva domena (DNS), “adresar Interneta”, koji je jedini hijerarhijski sistem na Internetu.

ICANN je globalna organizacija, registrovana kao nedobitna (not-for-profit) korporacija sa sedištem u Kaliforniji, SAD, a pored više stalnih kancelarija najvažniji rad se obavlja na redovnim sastancima ICANN zajednice, tri puta godišnje, tipično na različitim kontinentima.

ICANN je multistejkholderska (višeakterska) organizacija koja donosi pravila za upravljanje sistemom domena (i drugih identifikatora). Ova pravila se donose u procesu saradnje svih zainteresovanih strana, po modelu odozdo-na-gore (bottom-up).

Generički domen najvišeg nivoa (gTLD – generic Top-level domain) – internet domeni vezani za opšte pojmove ili skraćenice, a nazivaju se i globalni internet domeni (kao što su .COM, .ORG, .NET, .EDU, u novije vreme i mnogi drugi…). Nacionalni domen najvišeg nivoa (ccTLD – country code Top-level domain) – internet domen koji je povezan sa određenom državom ili teritorijom. ccTLD se određuje na osnovu međunarodne dvoslovne oznake države, koji prema standardu ISO 3166-2, sadrži slova engleskog alfabeta (kao što je naš . RS domen). Postoje i IDN ccTLD koji sadrže i slova koja ne spadaju u engleski alfabet (kao što je naš ćirilički .СРБ domen).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »