ICANN

ICANN (Internet Corporation for Assigned names and Numbers) је водећа организација у управљању Интернетом и одговоран је за руковођење глобалном структуром Интернета, кроз управљање системом интернет идентификатора (IP адреса, назива домена и бројева протокола).

ICANN је посебно значајан јер контролише систем назива домена (DNS), “адресар Интернета”, који је једини хијерархијски систем на Интернету.

ICANN је глобална организација, регистрована као недобитна (not-for-profit) корпорација са седиштем у Калифорнији, САД, а поред више сталних канцеларија најважнији рад се обавља на редовним састанцима ICANN заједнице, три пута годишње, типично на различитим континентима.

ICANN је мултистејкхолдерска (вишеактерска) организација која доноси правила за управљање системом домена (и других идентификатора). Ова правила се доносе у процесу сарадње свих заинтересованих страна, по моделу одоздо-на-горе (bottom-up).

Генерички домен највишег нивоа (gTLD – generic Top-level domain) – интернет домени везани за опште појмове или скраћенице, а називају се и глобални интернет домени (као што су .COM, .ORG, .NET, .EDU, у новије време и многи други…). Национални домен највишег нивоа (ccTLD – country code Top-level domain) – интернет домен који је повезан са одређеном државом или територијом. ccTLD се одређује на основу међународне двословне ознаке државе, који према стандарду ISO 3166-2, садржи слова енглеског алфабета (као што је наш .RS домен). Постоје и IDN ccTLD који садрже и слова која не спадају у енглески алфабет (као што је наш .СРБ домен).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *