Danko Jevtović personalni blog

Upravljanje Internetom

Internet je globalna mreža od izuzetnog značaja za naše živote i poslovanje. Da bi se ova mreža iskoristila za dobrobit potrebno je da se svi dogovorimo kako da je razvijamo i koristimo.

Upravljanje Internetom predstavlja razvoj i primenu zajedničkih principa, normi, pravila, postupaka pri donošenju odluka i programa koji oblikuju evoluciju i korišćenje Interneta, od strane vlada, privatnog sektora i civilnog društva, u njihovim specifičnim ulogama. Ovo je definicija koju je dao Svetski samit o informacionom društvu (World Summit on the Information Society – www.itu.int/wsis).

Internet je nastao na moderni način, povezivanjem akademskih institucija, vladinih organizacija i kompanija. Internet nema vlasnika i nije rezultat međudržavnih ugovora. Da bi se Internet dalje razvijao shvatilo se da se moraju poštovati prava i interesi svih učesnika, pa je proces upravljanja Internetom pokrenut kroz multistejkholderski (višeakterski) model.

Upravljanje Internetom je multidisciplinarna, složena oblast, koja uključuje mnoštvo aspekata: Infrastruktura i standardi (telekomunikaciona infrastruktura, TCP/IP, DNS, veb standardi, bezbednost…); Pravo (sudska nadležnost, arbitraža, autorska prava, robne marke, patenti, sajber kriminal…); Ekonomija (elektronska trgovina, zaštita potrošača, poreska politika, digitalni potpisi, elektronska plaćanja…); Razvoj (opšti pristup Internetu, digitalni jaz između razvijenih i nerazvijenih zemalja…); Društvo i kultura (ljudska prava, politike sadržaja, privatnost, zaštita podataka, multijezičnost, multikulturalnost, mogućnost korišćenja različitih pisama, prava osoba sa invaliditetom, obrazovanje, bezbednost dece…).

Osnovni akteri upravljanja Internetom su države (vlade) koje se bave pitanjima javnih politika u vezi s Internetom, privatni sektor (kompanije) koje razvijaju Internet u tehničkoj i ekonomskoj oblasti, civilno društvo (nevladine organizacije) koje zastupaju interesa svih pripadnika internet zajednice. Posebnu ulogu imaju međunarodne organizacije koje koordiniraju državne politike u vezi s Internetom, akademske organizacije koje razvijaju naučno-istraživački aspekt tehničkog i administrativnog upravljanja Internetom i internet organizacije koje razvijaju tehničke standarde i politika u vezi s Internetom. Među najvažnijima su Forum o upravljanju Internetom  (Internet Governance Forum –  IGF) Ujedinjenih nacija i  ICANN  (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Povezani članci

Na kojoj adresi stanuje Internet?

Internet je danas sveprisutan. Eksponencijalni rast mreže svih mreža jeste rezultat vizije bezgraničnog povezivanja grupice tehničkih entuzijasta iz Kalifornije i genijalno jednostavnih protokola koji su

više »

Od Interneta do ICANN-a

U početku je bila ideja – ideja povezivanja   Priča počinje hipi šezdesetih godina na univerzitetima Južne Kalifornije. Tri drugara iz srednje škole – Vint

više »
italy

Krug kroz Italiju

Predlog za obilazak Italije – dve sedmice: Predlog za hotele nije dat zbog različitih budžeta, ali obratiti pažnju na mogućnost bezbednog parkiranja (tipično € 15-30

više »

ICANN

ICANN (Internet Corporation for Assigned names and Numbers) je vodeća organizacija u upravljanju Internetom i odgovoran je za rukovođenje globalnom strukturom Interneta, kroz upravljanje sistemom

više »

Danko Jevtović

Internet, Telecommunications, IT, Investments, Regulator

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Izdvojene sekcije
Zanimljivosti
Kategorije
Translate »